Grondlegger van de Thaise massage: Chiwaka Komarpaj

Chiwaka Komarpaj uit Noord-India is volgens de overleveringen de grondlegger van de Thaise massage en wordt geëerd door de beöefenaars van deze massagevorm.  Door taal, dialect en andere spelwijze is hij ook bekend onder de namen:  Jivaka Kumar Bhaccha, Jivaka Komalaboat, Jivaka Komarabhacca en Jivaka Amravana.

Hij was de arts van de Boeddha, van de Magadha King Bimbisara en van de spirituele gemeenschap (Sangha) van de Boeddha. Hij wordt genoemd in de oude geschriften van Theravada Boeddhisme en vele Thaise mensen eren hem als de vader van de geneeskunst.

 

In traditionele Thaise massagescholen wordt een rituele ceremonie uitgevoerd, met onder andere een gebed in Pali taal (wai khru), aan het begin en eind van de dag. Vroege beoefenaars waren monniken, waardoor er een nauw verband bestond met spirituele vorming. Net als de Indiase Ayurveda, ontwikkelde Thaise massage zich als een helende kunst op basis van een holistische benadering, waaronder kruiden, mineralen en stoombaden.

 

De leerstellingen van Chiwaka Komarpaj kwamen waarschijnlijk in Thailand al in de 3e of 2e eeuw B.C., tegelijkertijd met de opkomst van het boeddhisme. Er is een duidelijke overeenkomst met het Indiase systeem van Yoga in zijn theoretische basis. Beide zijn gebaseerd op het concept van onzichtbare energielijnen die door het etherische lichaam lopen. Ook in andere aspecten werden de posities en bewegingen beïnvloed door Yoga. Chiwaka Komarpaj  wordt niet alleen gezien als de inspirator van de massagetechnieken, maar ook als de bron van kennis van de geneeskracht van kruiden en mineralen. Aspecten van de Ayurvedische Indiase geneeskunde worden nog steeds in Thailand gevonden (kruidenbehandelingen, stoombad en massage). Chiwaka wordt tot op de dag van vandaag gerespecteerd en geëerd door vele Thaise mensen als ‘de vader van de geneeskunde’. Hij wordt herdacht in religieuze ceremonies met het gebed: ‘Om Namoh Chiwaka’ – Chiwaka, symbool van kosmische eenheid.

 

Ondanks wat wij weten over Chiwaka Komarpaj , veel van de oorsprong van de Thai Yoga Massage is onbekend. In de 18e eeuw na Christus zijn veel documenten vernietigd in de oorlog met Birma. Slechts delen van de teksten zijn bewaard gebleven. In 1832 heeft koning Rama III de overgebleven delen tekst in steen laten vastleggen. De inscripties zijn geplaatst in de tempel Wat Pho in Bangkok, een befaamd opleidingsinstituut voor monniken. De teksten zijn niet volledig, maar wat wel duidelijk wordt zijn de energielijnen, de Sen als basis van de Thaise Yoga massagekunst.

 

In China heeft men min of meer dezelfde systemen in de acupressuur en acupunctuur.