Grondlegger van de Thaise massage: Dr. Shivago Komarpaj

Dr. Shivago Komarpaj is volgens de overleveringen de grondlegger van de Thaise Massage en de lijfarts van de Boeddha. Door taal, dialect en andere spelwijze is hij ook bekend onder de namen:  Jivaka Kumar Bhaccha, Jivaka Komalaboat, Jivaka Komarabhacca en Jivaka Amravana. 

Thaise massagebeoefenaars eren zijn oprichter, Dr. Shivago Komarpaj uit Noord-India. Hij was een tijdgenoot van de Boeddha en de dokter van de Magadha King Bimbisara, en daarnaast van de spirituele gemeenschap (Sangha). Hij wordt genoemd in de oude geschriften van Theravada Boeddhisme en vele Thaise mensen eren hem als de ‘Father of Medicine’.

In de Thaise traditionele scholen wordt een rituele ceremonie uitgevoerd, bestaande uit onder andere een gebed in Pali taal (wai khru), aan het begin en einde van elke dag. Zijn vroege beoefenaars waren nauw verbonden met spirituele lering. Zij waren immers de monniken die in de tempels woonden. Net als de Indiase Ayurveda, ontwikkelde Thaise massage zich als een helende kunst op basis van een holistische benadering, waaronder kruiden, mineralen en stoombaden.

De leerstellingen van Dr. Shivago Komarpaj kwamen waarschijnlijk in Thailand al in de 3e of 2e eeuw B.C., tegelijkertijd met de opkomst van het boeddhisme. Er is een significante parallel aan het Indiase systeem van Yoga in zijn theoretische basis, terwijl beide gebaseerd zijn op het concept van onzichtbare energielijnen die door het etherische lichaam lopen. Op meer oppervlakten werden de posities en bewegingen beïnvloed door Yoga.

Traditionele Thaise massage, ofwel Nuad Phaen Boran in het Thais, kent een lange geschiedenis van therapeutische genezing. De oorsprong ligt verbazend genoeg, niet in Thailand, maar in India. Het wordt gezegd dat de legendarische oprichter van de Thai Yoga Massage een dokter uit noord India is, Jivaka Kumar Bhaccha. Hij was een tijdgenoot en vriend van de Buddha en de persoonlijke arts van de koning en de monniken, 2500 jaar geleden.

Jivaka Kumar Bhaccha wordt niet alleen gezien als de inspirator van de massagetechnieken, maar ook als de bron van kennis van de geneeskracht van kruiden en mineralen. Aspecten van de Ayurvedische Indiase geneeskunde worden nog steeds in Thailand gevonden (kruidenbehandelingen, stoombad en massage). Jivaka wordt tot op de dag van vandaag gerespecteerd en geëerd door vele Thaise mensen als ‘de vader van de geneeskunde’. Hij wordt herdacht in religieuze ceremonies met het gebed: ‘Om Namoh Jivaka’ – Jivaka, symbool van kosmische eenheid.

Ondanks wat wij weten over Jivaka Kumar Bhaccha, veel van de oorsprong van de Thai Yoga Massage is onbekend. Men denkt dat de lessen van Kumar Bhaccha Thailand bereikten tegelijk met het Bhudisme, de 3e of 2e eeuw voor Christus. In de 1776 eeuw na Christus zijn veel documenten vernietigd in de oorlog met Birma. Slechts delen van de teksten zijn bewaard gebleven. In 1832 heeft koning Rama de Derde de overgebleven delen tekst in steen laten vastleggen. De inscripties zijn geplaatst in de Wat Pho in Bangkok, een beroemde Tempel vanwege zijn opleidingsinstituut voor monniken. De teksten zijn niet volledig, maar wat wel duidelijk wordt zijn de energielijnen, de Sen. Dit is de basis van de Thai Yoga Massage.

In China heeft men min of meer dezelfde systemen in de acupressuur en acupunctuur.